Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia czeska oczywiście kojarzy się nam z knedlikami , ale to nie wszystko. Za podstawowe dania tej kuchni uznany jest gulasz oraz pieczeń z polędwicy w śmietanie. W kuchni tej wykorzystywane są mięsa takie jak wołowina, wieprzowina, drób oraz cielęcina. Podaje się wypieczone i bardzo przyprawione - kaczka faszerowana, roladki wołowe, roladki wieprzowe, kurczak smażony, kurczak pieczony.
Czeskie knedliki czyste lub nadziewane owocami czy mięsem są znane w całej Europie Zupy Ważne miejsce w czeskiej kuchni zajmują też zupy na czele z bulionem z mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu, cielęciny oraz ryb - kartoflanka (bramboracka), zupa czosnkowa (česnekačku), flaczki (dršťkovou), zupa gulaszowa (gulášovou polévku) oraz zupa fasolowa (fazolová polévka), zupa z soczewicy (čočková) - wszystkie doprawione śmietaną i z zasmażką. Ze słodyczy – gorące sprzedawane na ulicy wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), a także racuchy (lívance) i naleśniki (palačinky). Piwo i wódka Warto choć spróbować czeskich piw - dvanáctka oraz desítka ( w zależności od ilości słodu) - Pilzner (Prazdroj z Pilzna) i Budvar (z Czeskich Budziejowic).. A do piwka koniecznie ! marynowana z przyprawami kiełbaska (utopenec z cibuli a octem) lub ser pleśniowy, marynowany z papryczkami, czosnkiem i ziołami (nakladany hermelin). Dla koneserów mocniejszych trunków - Becherovka , wódka o unikalnym smaku ziół oraz korzeni . Najlepsza schłodzona z tonikiem Kuchnia regionalna Charakterystyczną potrawą typową włąśnie dla Czechów jest golonka, która najczęściej serwowana jest wraz z różnego rodzaju sosami. Jednak prawdziwą furorę oraz raj dla podniebienia powodują sosy śmietanowe, które bezapelacyjnie są najlepszym dodatkiem w czeskiej kuchni. Ponadto kuchnia opisywana w niniejszym tekście cechuje się podawaniem twarogu, który smażony jest wraz z ciastem piwnym. Oczywiście twaróg jest specjalny. Mowa w tym przypadku o ołomunieckiej odmianą tego produktu. Czesi słyną również ze smażenia serów. Inne czeskie regionalne specjały to:
Potrawy wegetariańskie A dla wegetarian : Pure z grochu (hrachová kaše), soczewica na kwaśno oraz sosy, smażony kalafior, smażone grzyby (smaženice z hub), knedliki z jajkiem, smażony ser żółty lub ser pleśniowy (hermelin). Ciekawostki
A to ciekawe aż zadziwiające najbardziej typowym daniem wigilijnym - po smażonym w panierce karpiu - jest bowiem ... kotlet schabowy z podawaną na zimno sałatką ziemniaczaną z gotowanymi, posiekanymi na drobno jajkami i majonezem. ! Czechy - miasta
Czechy - co warto wiedzieć
Kuchnia czeska - dodaj komentarz:
|